כמעט כל בן אדם עורך צוואה ללא קשר אם הוא על ערש דוויי או לא. כתיבת צוואה בעצם מבטיחה מי יירש את ההון שלך- ממון ורכוש. בעצם כתיבת צוואה אתה מחליט מה יקרה לאחר מותך ואתה מחליט למי אתה רוצה לעזור- לעזור לבן או בת הזוג, לחבר או חברה, למשפחה, לקרובים אלייך, לעמותה אשר יקירה לליבך או כל דבר אחר. ישנם מקרים קיצוניים וסיפורים מוזרים על אנשים אשר כתבו צוואה והורישו את כל הממון שלהם לחתול או כתרומה לכוונה טובה.
במקרה של גירושין בדרך כלל בני הזוג ישנו את מה שהם חתמו עליו כאשר רשמו צוואה. בדרך כלל, בני אדם נשואים ירצו שבני או בנות הזוג שלהם ירשו את כל ההון שלהם או את חלקו וכאשר בני הזוג נכנסים לתהליכי גירושין אז בדרך כלל רוצים לשנות את מה שרשום ולהעביר את ההון לבני משפחה אחרים או לתרום לצדקה.
צוואה הינה הסכם חתום אשר מאושר על ידי נוטריון ולכן כל שינוי בצוואה או ביטול הצוואה חייב לעבור אצל נוטריון מורשה או מול שופט של בית המשפט לענייני משפחה. ישנם מקרים רבים בהם צוואה מובאת לדיון מול שופט של בית המשפט לענייני משפחה כאשר כותב הצוואה עדיין בחיים והוא רוצה לשנות את הצוואה מסיבה של גירושין או מכל סיבה אחרת או לאחר מותו של המצווה וישנו חשש שהצוואה לא נכתבה לפי חוקי צוואה אשר כולם מפורטים בחוק.
כאשר שופט של בית המשפט לענייני משפחה מוצא לנכון כי השינוי של הצוואה נעשה בתום לב ללא עוררין כי מישהו כופה את השינוי על המצווה או כאשר בית המשפט לענייני משפחה מוצא כי כאשר נכתבה הצוואה משהו לא היה כדין ואין המצווה עוד בחיים, יש לו הרשות לשנות את הצוואה או לבטל אותה לחלוטין.
אם מתבטלת צוואה או לא נכתבה בכלל צוואה אז ישר נכנס לתוקף חוק הירושה. לפי חוק הירושה הממון והרכוש של הנפטר מחולק בין המשפחה לפי קרבת דם. בחוק מפורט בדיוק רב את סדר היורשים ואחוזי חלוקה של כל ההון אשר השאיר הנפטר לאחר מותו.
אלי גולדמן